Banner
Kaarden & Kammen
Kaarden en kammen zijn voorbewerkingen, waarbij de haren of vezels in dezelfde richting komen te liggen. Hierdoor kun je het materiaal gemakkelijker spinnen. Bij de techniek van vilten of het maken van wollen dekbedden is het kaarden onontbeerlijk. Bij het kammen komen de haren meer gestrekt te liggen dan bij het kaarden. Dit verschil bepaalt het karakter van de gesponnen draad: kamgaren of strijkgaren.
 
Kaardmolens

 
Onze kaardmolens zijn zo ontworpen dat je snel en productief, zonder iets in te stellen, wol en andere vezels kunt kaarden. De tandwielen zitten in een gesloten tandwielkast waardoor er geen vezels in het systeem kunnen komen. Alle Louët kaardmolens zijn gemaakt van berken multiplex met een harde witte toplaag.Doordat de tanden elkaar net raken worden de vezels efficiënt gekaard. De flexibiliteit van de tanden zorgt ervoor dat de vezels niet beschadigen. De 13 mm tanden en wals van Ø25 cm en 19 cm breed op de standaard kaardmolen zorgen ervoor dat je dikkere en langere vliezen kunt kaarden (ca. 80 gram) dan bij de meeste andere kaardmolens. Je kan ook kiezen voor de Junior kaardmolen met 10 cm brede walsen (vlies ca. 40 gram) of de XL kaardmolen met 30 cm brede walsen (vlies ca. 120 gram).
 
De Louët kaardmolens hebben 46 of 72 tanden per vierkante inch (tpi). Met het beslag van 46 tpi kun je gemakkelijk wol en andere vezels kaarden en het beslag van 72 tpi heeft als voordeel dat je hiermee fijnere en kortere vezels beter kaardt. Het kaardbeslag is van vernikkeld staaldraad, gemaakt voor een lange levensduur. De Louët kaardmolens worden geleverd met een schoonmaakborsteltje, een afhaalpen, twee tafelklemmen en een boekje geschreven door Deb Menz.

De elektrische kaardmolen heeft een motor met een vermogen van 370 W (230 Volt - 50 Hz). Het toerental van de grote wals wordt via twee V-snaren en snaarschijven teruggebracht tot circa 90 per minuut. De motor is thermisch beveiligd en de walsen zijn tijdens het draaien afgedekt door een  transparante kunststof plaat. De elektrische kaardmolen staat op buffers en door zijn gewicht hoeft hij niet vastgeklemd te worden. Er zijn twee versies verkrijgbaar: de XL versie met 30 cm brede walsen en 46 tpi en de standaard versie met 19 cm brede walsen en 72 tpi.
 

Handkaarden en mini-wolkammenLouët handkaarden zijn gemaakt van het lichte lindehout. De handkaarden van 19 x 10 cm zijn per paar verkrijgbaar met 46 of 110 tanden per vierkante inch (tpi). De kaarden met 110 tpi, voor katoen en andere fijne materialen, zijn ook leverbaar in 10 x 10 cm.
 
De flicker (6 x 10 cm) is speciaal bedoeld voor het “los kloppen” van vervilte toppen van de wol.

Met het mengbord meng je verschillende soorten en kleuren wol en vezels en maak je rolags. Het bord heeft een zogenaamde kiel die op drie plaatsen vastgezet kan worden, waardoor het bord in drie schuine standen kan staan. Met de kiel tussen je benen kan je het bord ook vasthouden op je schoot, om er zo gemakkelijk mee te werken. Het mengbord is gemaakt van gelakt berkenmultiplex en het kaardbeslag meet 30 x 30 cm, is 13 mm hoog en telt 72 tpi. Het bord wordt geleverd inclusief drie ronde stokken om de rolags te wikkelen en een borstel.

Louët mini-wolkammen zijn 6,5 cm breed en met een enkele of een dubbele rij pennen verkrijgbaar. De dubbele rij pennen is vooral geschikt voor zeer fijne wolsoorten. De eenvoudige techniek van het kammen geeft een verrassend resultaat. De wolkammen zijn gemaakt van gelakt essenhout.