Onderhoud spinnewiel

Gebruiksgemak voor de spinliefhebber is de eerste prioriteit bij het ontwerp van onze spinnewielen. Onze kogellagers zorgen voor een gemakkelijke en soepele beweging van het wiel en het trapplankje. Om de flexibiliteit van de riem te behouden, is het belangrijk dat u deze van de poelie of spoel haalt wanneer uw wiel niet in gebruik is.

In dit blog bericht bespreken wij hoe u het beste voor uw wiel kunt zorgen, of het nu gloednieuw is of al een decennia oud.

Nieuw spinnewiel

De opening van de vlucht en het messing lager hebben tijd nodig om in te lopen, de meeste spinners vinden dat 1-10 uur spinnen voldoende is om piepen te elimineren. Ondertussen zal het aanbrengen van een kleine hoeveelheid smering op de opening (zie instructies hieronder) het piepen verminderen.

Houd er rekening mee dat de kogellagers allemaal afgedicht en levenslang gesmeerd zijn. Door deze lagers in te oliën, breken de afdichtingen af ​​en worden de lagers blootgesteld aan ronddraaiend stof en vuil. Hierdoor slijten de lagers.

Regelmatige onderhoudsinstructies

Het lager van de Irish Tension spinnewielen en alle spoellagers zijn gemaakt van POM (polyoxymethyleen) of nylon (polyamide), afhankelijk van je model / datum. Deze materialen zijn zelfsmerend waardoor er geen extra olie nodig is.

Door olie aan deze lagers toe te voegen, worden stof en residu van ronddraaiende vezels aangetrokken, waardoor ophoping en wrijving op de flyer ontstaat. Dit kan na verloop van tijd leiden tot slijtage en zelfs groeven in de vlucht.

Om de lager van de flyer en de lagers van de spoel te onderhouden, reinigt u deze met een klein, zacht voorwerp, zoals een Q-tip. Als het erg vuil is geworden, kan ook een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol (een kleine hoeveelheid, aangebracht op het schoonmaak voorwerp) worden gebruikt. Ga door met reinigen totdat er geen verkleuring meer zichtbaar is op het schoonmaak voorwerp.

Als de opening / het messing lager piept, kunt u een kleine druppel naaimachineolie aanbrengen, die overal verkrijgbaar is. Door de opening op de juiste manier te oliën, wordt ook de spanning op de Irish Tension-wielen ondersteund, aangezien de spanning wordt geregeld door de flyer af te remmen met de remband op de opening. Als het garen nog steeds te hard wordt aangetrokken wanneer de rem volledig is uitgeschakeld, helpt een druppel olie op de opening / messing lager.

Het is het beste om geen vaseline te gebruiken om de opening te smeren; vanwege de hoge viscositeit kan opeenhoping optreden (omdat het zich combineert met stof en deeltjes). Om deze opeenhoping te verhelpen, veegt u de opening af met een doek en brengt u een druppel olie aan. Een klein druppeltje olie is voldoende om piepen te verhelpen.

Als het pedaalscharnier geluid maakt, doe dan een druppel olie op het metaal bij het scharnier. Houd het wiel schuin terwijl u de olie aanbrengt en terwijl u de trapper beweegt, zodat de olie in het scharnier komt.

Zeker als je ongewassen wol spint, moet je de draaiende delen van je spinnewiel schoon houden en geen overtollige olie gebruiken. Vettigheid trekt vuil aan en dat zorgt voor slijtage.

Wanneer het draaiende wiel niet in gebruik is, raden we u aan de riem van de poelie (Scotch Tension) of spoel (Irish Tension) te halen. Hierdoor kan de snaar ontspannen en wordt de levensduur van de snaar verlengd.