Boekbinden

In de jaren 90 werden wij door een Louët dealer getipt over een opkomende interesse voor boekbinden en cartonnage werk. Behalve een paar eenvoudige handgereedschappen was er weinig te koop voor de hobbyboekbinder. De verkrijgbare apparatuur was of te duur of slecht werkend. Het meest gewenste product was een snijschaaf om boekblokken mooi recht en haaks te kunnen snijden. Dit bloksnijden maakte de boekbinder onafhankelijk van een welwillende drukkerij, die meestal werd opgezocht om het snijwerk te doen.

Het principe van de snijschaaf, zoals die al vanaf de middeleeuwen bestaat, is hetzelfde gebleven. Het ronde mes snijdt bij dat gereedschap horizontaal. Bij het Louët snijschaafontwerp snijdt het mes verticaal door het boekblok. Hierdoor is het aanleggen en inklemmen van het boekblok veel gemakkelijker gemaakt. Ofschoon de snijschaaf een kostbare aanschaf is werd hij door zijn ontwerp, afwerking en snijprestaties goed ontvangen. Ook de duurzaamheid, materiaalkeuze en degelijke constructie zorgen voor een gunstige waarde/prijs verhouding.

Vanuit dezelfde ontwerpfilosofie zijn nog een aantal boekbindgereedschappen ontwikkeld. Zo is er in 1994 een kartonsnijbord ontworpen waarmee je snijdbare materialen zoals karton, perkament, leer, boekbinderslinnen en dergelijke, recht en haaks kunt snijden en rillen. In 1997 zijn daar de Lumbeckpers en voorprikmal bijgekomen. Met de Lumbeckpers kun je op een handige manier losse vellen tot een boek kunt verlijmen en met de voorprikmal kun je volgens een patroon gaten precies in het midden van de rug van katernen prikken. Deze gaten dienen als voorbewerking voor het naaien, waardoor een perfect genaaid boekblok verkregen wordt. Dit is de basis van mooi bindwerk met zo min mogelijk snijverlies.

Sinds 2008 worden het kartonsnijbord en Lumbeckpers van berkenmultiplex met witte HPL toplaag gemaakt.

In de loop der jaren zijn er ook producten ontwikkeld die inmiddels ook weer uitgelopen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de stapelpers (1994-2000), kneepplanken (1997-2000) en bandzetlijmmal (2009-2014).