Louët BV

Louët BV werd 1 oktober 1974 opgericht door Jan Louët Feisser en Clemens Claessen. In het voorafgaande voorjaar waren ontwikkeling en eerste verkopen van het eigentijdse spinnewiel de S10 zo veelbelovend, dat Jan zijn baan vaarwel zei en zijn vriend en studiegenoot Clemens (beiden zijn industrieel ontwerper) vroeg, deelgenoot te worden in de te starten onderneming. De eerste productie vond plaats in een als werkplaats ingericht kippenhok op het erf van Jan’s ouders, die even buiten Hengelo (O.) woonden.

Het succes was voor een deel te danken aan ‘juiste tijd, juiste plaats, juiste product’; nergens ter wereld groeide de hobby van het spinnen zo explosief als in Nederland. Maar de S10 heeft met zijn opmerkelijke uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid, het spinnen ook letterlijk begrijpelijk gemaakt en bij velen belangstelling voor de hobby gewekt. Bestellingen stroomden binnen. Vrienden en familie sprongen bij in de productie om aan de vraag te voldoen. Het kippenhok werd krap en ook de dubbele garage, die voor uitbreiding van de bedrijfsruimte werd gebouwd, bood slechts een tijdelijke oplossing.

Het idee ontstond, gesteund ook door een groeiende portemonnee, ergens een flink pand te kopen, waar zowel ruim gewoond, als gewerkt kon worden. Het was voorjaar 1976 en het werd een boerderij in Laren (Gld.), groot genoeg om na verbouwing dubbel te bewonen, terwijl de schuur een ruime verdubbeling van de bedrijfsruimte bood. De productie breidde zich ook in de breedte uit; meer producten zagen het licht en belangstelling van over de grenzen leidde tot groeiende export. Ook het personeel groeide in aantal mee. Jan’s vroegere werkgever kwam op bezoek, overzag de prestaties en trok een lijn naar de toekomst. Hij gaf een wijs advies: ‘Jullie zijn ondernemers, maar geen echte managers. Concentreer je op die dingen waar je goed in bent. Zeker als je nog groter wordt, moet je er een goeie vent bij halen die de dagelijkse leiding en zorgen op zich neemt. Dit advies werd ter harte genomen en zo werd Theo Vervoorn bij Clemens’ vroegere werkgever gevonden en binnengehaald als bedrijfsleider.

Het bedrijf ontgroeide ook de schuur en onder Clemens’ leiding werd het plan uitgewerkt een bedrijfspand op het industriegebied de ‘Kwinkweerd’ in Lochem te bouwen. Kwinkweerd 139 werd in 1979 feestelijk in gebruik genomen. Na een latere uitbreiding vormt het nog steeds een passend onderkomen.