S10 spinnewiel

Ruim veertig jaar geleden vroeg iemand aan Jan Louët om een oud spinnewiel te repareren. Hij raakte gefascineerd door de mechanische werking van deze machine en als ontwerper vond hij het een uitdaging om er een eigentijds ontwerp voor te maken; gebruikmakend van moderne materialen, zoals multiplex en kogellagers. Zo werd de S10 geboren.

Tekst van de eerste flyer:
de louet is een eigentijds ontwerp, dat gemakkelijk spint.
de romantiek zit hem niet in gedraaide pootjes maar in het spinnen zelf.
wanneer over 200 jaar ook dit spinnewiel antiek is,
zal het door zijn degelijke 
konstruktie nog steeds goed funktioneren.

50 cm vliegwiel, 3 spoelen voor +- 200 gr wol per spoel.
10 mm spingat
het is raadzaam na gebruik de snaar van de spoel te leggen.
(bovenstaande afbeelding stond weergegeven op deze eerste flyer)

Aan het ontwerp en constructie van het spinnewiel is in de loop der jaren veel verbeterd. De meeste verbeteringen betroffen de vlucht, het excenter en de verbinding tussen trapplank en trapstokje. Een andere belangrijke verbetering was de spoel met drie snelheden.

Vanaf 1979 hebben we de S10 in een doos verpakt, waardoor we hem gemakkelijk konden exporteren. Om hem gedemonteerd te kunnen verpakken werden de twee tussenregels van het frame vervangen door één regel. Sindsdien hebben de spinnewielen een datumstempel (maand en jaar) onder het trapplankje.

Tussen 1974 en 1990 werden er voor het frame verschillende houtsoorten gebruik; achtereenvolgens pitch pine, grenen, ramin en essen. Sinds 1990 maken we de frames van de S10 van beukenhout. De S10DT, de dubbeltrappende S10, dateert van 1998. In 1999 is er een gelimiteerde serie in kersen van zowel de S10 als de S10DT gemaakt.

Begin 2015 onderging de S10 een grote metamorfose; de S10 Concept. Je kunt nu je eigen S10 spinnewiel samenstellen door het vliegwiel, aantal trappers (enkel of dubbel) en afremsysteem (Irish of Scotch tension) te kiezen. Ook bepaal je zelf welke vlucht(en), spoelen en accessoires je wilt toevoegen. Je kunt de S10 Concept ook nog steeds in de vertrouwde S10 of S10DT uitvoering kopen.