Compensatie-inrichting

Bij het ontwerp van een weefgetouw moet er een compromis getroffen worden tussen tegenstrijdige wensen: een grote sprong die zonder veel moeite te trappen is bij een hoge kettingspanning in een compact getouw. De compensatie-inrichting van Louët maakt dat compromis een stuk makkelijker, omdat met deze constructie de elasticiteit van de schering geen rol meer speelt.

Bij het maken van de sprong worden de scheringdraden uitgerekt; hoe groter de sprong, hoe meer de draden gerekt moeten worden en hoe zwaarder het dus is om de trappers te bedienen. Dit alles wordt gunstiger, naarmate het getouw dieper is, maar dan neemt het weer veel ruimte in beslag. Een verend bewegende borstboom geeft de oplossing voor dit probleem. Het maakt en goede sprong gemakkelijker en niet meer afhankelijk van de elasticiteit van het scheringmateriaal. De borstboom is met scharnierende armen aan het getouw bevestigd. De onderzijden van deze armen zijn via instelbare trekveren met het getouw verbonden.

Door de veren van de borstboom meer of minder strak te stellen, regel je de gewenste spanning op de schering. Wanneer tijdens het weven, de stof steeds zo strak wordt opgeboomd, dat de verende armen weer in dezelfde stand staan, garandeert dit een constante spanning van de schering tijdens het hele weefwerk.

compensatie-inrichting

Onze weefgetouwen Spring, Delta, Octado en Megado zijn met een compensatie-inrichting uitgevoerd.