Voorbewerking vezels

Kaarden en kammen zijn twee verschillende voorbewerkingen van wol of andere vezels, waarbij je ook verschillende soorten of kleuren kunt mengen. Dit is belangrijk om het materiaal beter verwerkbaar te maken bij het spinnen van garen of het maken van vilt. Met beide technieken komen de haren of vezels min of meer parallel te liggen. Het verschil is dat bij het kaarden de haren min of meer dubbel gevouwen worden terwijl bij het kammen de haren gemiddeld meer gestrekt liggen. Dat verschil resulteert bij het spinnen in strijk- en kamgaren.

Kaardmolens

Als je weet wat je met een kaardmolen wel en niet kunt verwachten, voorkomt dat frustraties. Een veel voorkomend misverstand is dat je door het kaarden slechte wol omtovert in een goed vlies. Scheervlokken en andere ongerechtigheden zullen door te kaarden niet allemaal verdwijnen. Een deel van de scheervlokken zal achterblijven op de kleine wals en na afloop zul je onder de kaardmolen strootjes en ander vuil vinden. Maar veel wordt toch meegenomen op de grote wals en eindigt dus in het vlies.

Een ander misverstand is dat één keer kaarden altijd voldoende is. Bij de eerste keer kaarden worden de haren of vezels in dezelfde richting gebracht, maar het vlies dat je daarna van de grote wals haalt, zal vaak niet gelijkmatig zijn. Daarvoor is het nodig een tweede en soms zelfs een derde keer te kaarden. Het materiaal is daarna gelijkmatiger verspreid tot een homogeen vlies, waaruit je gemakkelijker spint of dat bij het vilten een beter resultaat geeft.

Wat met een kaardmolen wel kan, is de wol of vezels openen en redelijk parallel schikken. Er ontstaat een luchtig rechthoekig vlies dat vervolgens goed gesponnen kan worden of gebruikt worden voor het vilten. Hoewel handkaarden ook hun specifieke nut hebben, werkt de kaardmolen efficiënter. Het mengen van kleuren en het kaarden van genoeg wol voor een trui is met een kaardmolen goed te doen en bovendien plezierig werk.

Specificaties

Louët heeft kaardmolens beschikbaar met een breedte van 10, 19 en 30 cm. De Junior met 10 cm breedte is uitermate geschikt voor het maken van lontwol voor spinnen. De standaard en XL kaardmolens geven bredere vliezen, wat voor het vilten handig is.

Je kunt kiezen uit kaardbeslag met 46 tpi (punten per vierkante inch) of met 72 tpi. Het kaardbeslag is gemaakt van vernikkeld staaldraad op een mat van katoen en natuurrubber, waardoor het een lange levensduur heeft. Ga je voornamelijk sterkere wol of vuile wol kaarden kun je het beste voor de 46 tpi gaan. Kaard je voornamelijk fijnere vezels is het beslag met 72 tpi het meest geschikt.

Het frame van de kaardmolen is gemaakt van watervast verlijmd berkenmultiplex met een witte HPL toplaag. De aandrijving van de walsen gaat door middel van tandwielen in een gesloten kast. Hierdoor heeft de kaardmolen erg weinig onderhoud nodig.

De kleine wals wordt tijdens het kaarden gevuld met vezels. Wij raden aan om deze alleen leeg te maken als je met een heel andere vezel of kleur gaat kaarden.

De kaardmolens worden geleverd met een kaardboekje, geschreven door Deb Menz, schoonmaakborsteltje, afhaalpen en tafelklemmen, waarmee ze aan de zijkant van een tafel bevestigd kunnen worden.

Overbrengingsverhouding

Bij kaardmolens is het gebruikelijk de overbrengingsverhouding van de walsen te noemen; het aantal slagen dat de grote wals moet draaien om de kleine wals één keer rond te laten gaan. Feitelijk is die informatie niet echt relevant. Wat werkelijk telt, is het verschil in oppervlaktesnelheid tussen beide walsen, omdat door dit snelheidsverschil het kaarden plaatsvindt. Deze verhouding van de oppervlaktesnelheid kun je berekenen door de overbrengingsverhouding van de walsen te vermenigvuldigen met de verhouding van de walsdiameters.

Overige producten

De Louët handkaarden zijn gemaakt van basswood, een zeer lichte en toch sterke houtsoort. Door de ronde vorm kun je de vezels gemakkelijk kaarden.

Het kaardborsteltje is een speciaal gereedschap voor het “los kloppen” van verviltte toppen van de wol.

Het Louët mengbord kan gebruikt worden voor het mengen van vezels en het maken van rolags.

Onze mini-wolkammen zijn verkrijgbaar met een enkele en met een dubbele rij pennen en zijn gemaakt van gelakt essenhout. De dubbele rij pennen is vooral geschikt voor zeer fijne wolsoorten.