Louët 50 jaar!

Het is ons jubileum

Louët viert het 50-jarig jubileum - vier dit het hele jaar door met promoties, nieuwe producten en veel informatie over onze geschiedenis.

Speciale events

De geschiedenis van Louët

1974


Louët bestaat 50 jaar!

Louët BV werd 1 oktober 1974 opgericht door Jan Louët Feisser en Clemens Claessen.


Clemens ging in 2007 met pensioen en Jan Louët in 2022.

1974


Louët S10

Ruim vijftig jaar geleden vroeg iemand aan Jan Louët om een oud spinnewiel te repareren. Hij raakte gefascineerd door de mechanische werking van deze machine en als ontwerper vond hij het een uitdaging om er een eigentijds ontwerp voor te maken; gebruikmakend van moderne materialen, zoals multiplex en kogellagers. Zo werd de S10 geboren.

1975


Spintollen

Omdat het prettig is om de te spinnen wol eerst te kaarden kwamen er in 1975 handkaarden in het Louët assortiment. 

Spinnen met een spintol is de oudste en eenvoudigste manier van spinnen. Sinds 1975 heeft Louët de standaard spintol in het assortiment. De afgebeelde schapen op de Louët spintol  maken hem erg herkenbaar. Vanaf 1992 is de spintol ook met punt verkrijgbaar.

1982


W70 weefgetouw

In 1982 werd het eerste tafelweefgetouw van Louët ontwikkeld, de W70-4. Met het onderstel kan het zelfs tot een volwaardig staand getouw met trappers worden uitgebreid. In 1984 kwam er ook een 40 cm breed getouw: de W40-4, uitbreidingsets naar 8 schachten en een 70 cm breed hevelrietgetouw (W70-1)

1985


Hollandia weefgetouw

Het Hollandia getouw is voor het eerst geleverd in 1985. Het is 110 of 130 cm breed en werd standaard met 4 schachten geleverd. Het was naar 8 schachten uit te breiden. Bijzonder aan het Hollandia weefgetouw is de parallel contramars en de compensatie inrichting voor de spanning op de ketting. Ook werd het vanaf het begin al standaard met Texsolv hevels geleverd.

1988


David I

Het David 1-weefgetouw was een klein weefgetouw met 4 schachten en een unieke neergaande schachtbeweging. Het is een jack weefgetouw, maar in plaats van de as omhoog te trekken om een ​sprong te maken, trekt hij deze naar beneden. De unieke en innovatieve momentschijf gaf het David-weefgetouw een mechanisch voordeel ten opzichte van andere jack weefgetouwen op de markt. De David is genoemd naar het bijbelse personage David versus Goliath, een klein maar krachtig weefgetouw.

 

1986


Spring I

De Spring is een weefgetouw met de Louët parallel contramars voor de schachtbeweging en een compensatie inrichting voor de kettingspanning. Beide innovaties maken de Spring tot een weefgetouw dat in functioneel opzicht de concurrentie ver vooruit is. Het aanbinden van de trappers is zeer eenvoudig met de bijgeleverde, op lengte afgekorte koorden. De scheerboom is voorzien van een handrem met remschijf en de doekboom heeft een opboomhendel, zodat u zittend achter het getouw het weefsel kunt opbomen.

De Spring was oorspronkelijk aangeboden als opbouwkit en vanaf eind jaren '90 aangeboden als gedeeltelijk geassembleerd getouw.

 

1991


S90 Spinnewiel

De S90 was een full size vouwwiel, het eerste vouwspinnewiel op de markt.  De S90 is geproduceerd van 1991 tot 2003. Er zijn twee speciale series van uitgebracht: een noten uitvoering in 2001 en een gelimiteerde uitvoering met de handtekening van Jan Louët in 2012.

1992


Boekbinden

In de jaren 90 werden wij door een Louët dealer getipt over een opkomende interesse voor boekbinden en cartonnage werk. Behalve een paar eenvoudige handgereedschappen was er weinig te koop voor de hobbyboekbinder. De verkrijgbare apparatuur was of te duur of slecht werkend. Het meest gewenste product was een snijschaaf om boekblokken mooi recht en haaks te kunnen snijden. Dit bloksnijden maakte de boekbinder onafhankelijk van een welwillende drukkerij, die meestal werd opgezocht om het snijwerk te doen.

1995


Magic dobby getouw

Magic dobby is het eerste dobby getouw van Louët. In eerste instantie werd het alleen met een mechanische dobby geleverd, maar sinds 1997 is er ook een elektronische interface beschikbaar. 

Het ontwerpdoel van dit weefgetouw was een weefgetouw met meerdere schachten dat compact en gemakkelijk transporteerbaar.  Dit was het eerste weefgetouw dat beschikbaar was voor wevers.

Met dit 24 schachtsgetouw kun u gemakkelijk gecompliceerde patronen weven. Het kan gebruikt worden als tafelgetouw met een hendel voor het maken van de sprong, of als staand getouw op het onderstel met trapper.

1999


Megado

De Megado is het grootste dobbygetouw uit de dobby-collectie van Louët en biedt vrijwel onbegrensde mogelijkheden bij het weven van patronen tot maximaal 16 of 32 schachten. De Megado kwam in 1999 op de markt en heeft in de loop van de jaren de weefpotentie voor veel wevers enorm vergroot.

 

2008


Jane Tafelgetouw

Het Jane tafelgetouw heeft in 2008 de Kombo opgevolgd. Door goed te luisteren naar wensen uit de markt,  directe feedback van Jane Stafford,  en dat te combineren met de eigen jarenlange ervaring is het perfecte tafelgetouw ontstaan.

Jane is opklapbaar, heeft 8 schachten en is verkrijgbaar in 40 en 70 cm weefbreedte. Sinds 2014 is er voor de Jane 40 een tas verkrijgbaar, zodat u haar nog gemakkelijker mee kan nemen.

2013


Verticale Scheermolen

In 2013 is de scheermolen vernieuwd. Het horizontale tafelmodel is vervangen door de inklapbare verticale scheermolen. Met een omtrek van 220 cm en buishoogte van 1 meter kun u er een scheerlengte van ca. 20 meter op kwijt.

2020


Spring II & David III

Louët is altijd op zoek naar verbetering.   Onze Spring 2 en David 3 waren productverbeteringen in 2019/2020.  Voortbouwend op de solide fundamenten van de ontwikkeling van de voorgaande jaren, maakte Louet deze weefgetouwen groter en steviger, verbeterde het asverbindingssysteem, herontwierp het kasteel voor een zuinigere verzending en voegde verschillende gebruiksverbeteringen toe.


2023


Van generatie op generatie

Theo Vervoorn (73) en Jan Louët (79) dragen de aandelen over aan Paul Vervoorn (47) en gaan met welverdiend pensioen.

2024


Louët bestaat 50 jaar!

Wij vieren dit graag met u door middel van promoties, giveaway en speciale producten.