Octado


Informatie

Dit acht-schachts dobby getouw is leverbaar in weefbreedte 70, 90 en 110 cm. Het getouw is gemaakt van gelakt beukenhout en wordt gedeeltelijk gemonteerd geleverd, inclusief een ingebouwde evenaar, schap, 40-10 roestvrij stalen riet, 600/800/1200 Texsolv hevels (330 mm), aanbinden kruislatten en zestien opboomlatten.


Besturing

Een dobby of interface is een programmeerbare schachtenkiezer. Het is de oplossing voor het probleem dat de ruimte voor trappers in een getouw en daarmee het bedienbare aantal schachten, beperkt is. Bovendien is het weven met een dobby veel comfortabeler. Het hielend of knielend aanbinden is verleden tijd en wie naar de toekomst kijkt realiseert zich dat je met een dobby het plezier van het weven langer kunt genieten.

Met de mechanische dobby programmeer je het patroon, zoals dat ook bij het aanbinden van de trappers gebeurt. De zogenaamde kieslatjes zijn voorzien van genummerde gaatjes, die overeenkomen met de schachten. Door nokjes in die gaatjes te steken, bepaal je welke schachten omhoog getrokken worden. Met een pedaal beweeg je de aaneengeschakelde kieslatjes voor- of achteruit. De mechanische dobby wordt met 20 kieslatten.

De elektronische interface wordt aangestuurd door een computer. Het aantal kieslatjes beperkt dus niet langer het rapport van je patroon. Met software van Fiberworks PCW, Patternland, Weavemaker, Weave It, WeavePoint, Winweef of Pro Weave kun je alle mogelijke patronen ontwerpen en deze programma’s hebben een driver die de Louët interface aanstuurt.

Licht trappen

De wijze waarop het vak van de dobby getouwen Octado en Megado tot stand komt is uniek. Hoewel de aangedreven schachten slechts in één richting getrokken worden maak je, dankzij de omhoog bewegende strijkboom, toch het vak van een contramars. Bovendien beweegt die strijkboom zodanig dat de kettingspanning tijdens de sprong niet toeneemt. De brede trapper opent het zogenaamde progressieve vak waarbij de schachten, oplopend naar achter, een grotere uitslag maken.

Op geen ander getouw, met zoveel schachten, trap je een grote sprong zo licht. De spanning van de ketting speelt daarbij geen rol. De trapper is in hoogte verstelbaar en kan daardoor aangepast worden aan de wens van de weefster of wever.

Evenals Delta en Spring zijn ook Octado en Megado voorzien van de fameuze Louët compensatieinrichting waarmee je de gewenste kettingspanning regelt en controleert. Beide getouwen hebben een scheerboom die voorzien is van een frictie voetrem, zodat zittend aan het getouw opgeboomd kan worden tijdens het weven. Deze voorzieningen, in combinatie met het grote contramars vak, geven Octado en Megado een onbetwiste voorsprong op andere getouwen.


Extra informatie

Weefbreedtes

70-8, 90-8, 110-8

Materiaal

Gelakt massief beuken

Afmetingen (bxdxh)

Octado 70 – 115 x 99 x 127 cm
Octado 90 – 135 x 99 x 127 cm
Octado 110 – 155 x 99 x 127 cm

Gewicht

Octado 70 – 45 kg
Octado 90 – 48 kg
Octado 110 – 53 kg

Artikel codes

WP0123: Octado 70-8 – zonder besturing
WP0126: Octado 90-8 – zonder besturing
WP0129: Octado 110-8 – zonder besturing