Kaardmolen electric standaardInformatie

De walsen van deze elektrische kaard­molen zijn, net als die van kaardmolen Standard, 19 cm breed. Hij is bedoeld om productie te maken en is voorzien van 46 tpi of 72 tpi kaardbeslag. Dit beslag is gemaakt van vernikkeld staaldraad op een mat van katoen en natuurrubber, waardoor het een lange levensduur heeft.

De ingebouwde motor (230 V, 370 W) zorgt voor de aandrijving zodat je beide handen kunt gebruiken voor de invoer van het te kaarden materiaal. Het toerental wordt via twee V-snaren en snaarschuiven teruggebracht naar circa 90 toeren per minuut. De spanning van de V-snaren is in te stellen met behulp van een spanner. De constante snelheid heeft een gunstig effect op de kwaliteit van het vlies. Uiteraard is dit de aangewezen kaardmolen als er grote hoeveelheden gekaard moeten worden. De capaciteit is ongeveer 80 gram per vlies.

De elektrische kaardmolen staat op buffers en door zijn gewicht hoeft hij niet vastgeklemd te worden. Bij oververhitting schakelt de motor automatisch uit. Om de schakelaar te kunnen gebruiken, moet je een beveiligingsplaat over de walsen schuiven. Als je daarna de plaat terugschuift om het vlies van de wals te halen is de schakelaar weer afgedekt.

Het frame van de kaardmolen is gemaakt van watervast verlijmd berkenmultiplex met een witte HPL toplaag. De kaardmolen wordt volledig gemonteerd geleverd. Met de handleiding, het kaardboekje geschreven door Deb Menz, schoonmaakborsteltje en extra lange afhaalpen kun je dus meteen aan de slag.

Bij kaardmolens wordt als regel de versnelling tussen de walsen vermeld. Deze is voor de elektrische kaardmolen 4:1. Belangrijker echter voor de effectiviteit van het kaarden is het verschil in oppervlaktesnelheid tussen de grote en de kleine wals. Hiervoor vermenigvuldig je de versnelling met de verhouding van de diameters van de beide walsen. Voor de elektrische kaardmolen is deze snelheidsverhouding 9:1.

 

Extra informatie

Afmetingen grote wals

19 cm breed en 25 cm in diameter

Beslag

Dichtheid: 46 tpi of 72 tpi; tandlengte: 14 mm

Motor

230 V – 370 W

Materiaal behuizing

Watervast berkenmultiplex met witte HPL toplaag

Gewicht

22 kg

Capaciteit

Circa. 80 gram per vlies

Artikel codes

KP0106: Kaardmolen Electric Standaard 46 tpi
KP0116: Kaardmolen Electric Standaard 72 tpi