Megado


Informatie

Megado dankt zijn fraaie uiterlijk aan de doordachte constructie en de toepassing van blank gelakt essenhout. De Megado is voorzien van een evenaar en een royale schap. De trappers voor het maken van de sprong en het bedienen van de mechanische dobby zijn in hoogte verstelbaar. Een voor de borstboom bevestigde lat beschermt het weefsel.

Megado is met 16 of 32 schachten verkrijgbaar in weefbreedte 40, 70, 90, 110 of 130 cm. Het middendeel met het schachtensysteem wordt geheel gemonteerd geleverd. Het 40-10 roestvrij stalen riet, 900 tot 1700 voorgemonteerde hevels (390 mm), kruislatten, aanbindlatten en opboomlatten zijn inbegrepen.

Besturing

Je kunt kiezen tussen een mechanische dobby of Computer Dobby 2.0. Een dobby is een programmeerbare schachtenkiezer. Het is de oplossing voor het probleem dat de ruimte voor trappers in een getouw en daarmee het bedienbare aantal schachten, beperkt is. Bovendien is het weven met een dobby veel comfortabeler. Het hielend of knielend aanbinden is verleden tijd. 

Met de mechanische dobby programmeer je het patroon, zoals dat ook bij het aanbinden van de trappers gebeurt. De zogenaamde kieslatjes zijn voorzien van genummerde gaatjes, die overeenkomen met de schachten. Door nokjes in die gaatjes te steken, bepaal je welke schachten omhoog getrokken worden. Met een pedaal beweeg je de aaneengeschakelde kieslatjes voor- of achteruit. De mechanische dobby wordt met 20 kieslatten geleverd.

De computer dobby wordt aangestuurd door een computer. Het aantal kieslatjes beperkt dus niet langer het rapport van je patroon. Met software van Fiberworks PCW, Patternland, Weavemaker, Weave It, WeavePoint, Winweef of Pro Weave kun je alle mogelijke patronen ontwerpen en deze programma’s hebben een driver die de Louët interface aanstuurt.

De Computer Dobby 2 is de nieuwste aansturing voor de Louët Megado. Behalve aansturing via de computer kan deze ook draadloos via Louët Webinterface bediend worden. Je gebruikt daarvoor een webbrowser zoals Internet Explorer of Google Chrome op je computer, tablet, I-pad of telefoon.


Licht trappen

De wijze waarop de sprong  van de dobby getouwen Octado en Megado tot stand komt is uniek. Hoewel de aangedreven schachten slechts in één richting getrokken worden maak je, dankzij de omhoog bewegende strijkboom, toch een sprong van een contramars getouw. Bovendien beweegt die strijkboom zodanig dat de kettingspanning tijdens het maken van de sprong niet toeneemt. De brede trapper opent het zogenaamde progressieve vak waarbij de schachten, oplopend naar achter, een grotere uitslag maken.

Op geen ander getouw, met zoveel schachten, trap je een grote sprong zo licht. De spanning van de ketting speelt daarbij geen rol. De trapper is in hoogte verstelbaar en kan daardoor aangepast worden aan de wens van de weefster of wever.

Evenals Delta en Spring zijn ook Octado en Megado voorzien van de fameuze Louët compensatieinrichting waarmee je de gewenste kettingspanning regelt en controleert. Beide getouwen hebben een scheerboom die voorzien is van een frictie voetrem, zodat zittend aan het getouw opgeboomd kan worden tijdens het weven. Deze voorzieningen, in combinatie met het grote contramars vak, geven Octado en Megado een onbetwiste voorsprong op andere getouwen.


Handleidingen

Megado Instructie

Artikel codes

WP0152: Megado 40-16 – zonder besturing
WP0134: Megado 70-16 – zonder besturing
WP0154: Megado 90-16 – zonder besturing
WP0140: Megado 110-16 – zonder besturing
WP0146: Megado 130-16 – zonder besturing

WP0153: Megado 40-32 – zonder besturing
WP0135: Megado 70-32 – zonder besturing
WP0155: Megado 90-32 – zonder besturing
WP0141: Megado 110-32 – zonder besturing
WP0147: Megado 130-32 – zonder besturing