Magic Dobby


Informatie

De Magic Dobby (MD) heeft 24 schachten om gecompliceerde patronen te weven. Het getouw heeft een onderstel, maar je kunt het ook als tafelgetouw gebruiken. In dat geval heb je een hendel voor het maken van de sprong, of als staand getouw op het onderstel maar je de sprong met de trappers. Borst- en strijkboom zijn handig inklapbaar voor eventueel transport. De Magic Dobby is er in 40 en 70 cm weefbreedte.

Het getouw is uitgevoerd in blank gelakt beukenhout en wordt gedeeltelijk gemonteerd geleverd, inclusief onderstel, evenaar, schap, roestvrij stalen riet 40-10, 600/800 Texsolv hevels (205 mm), kruislatten, aanbindlatten en zestien opboomlatten. Je kunt kiezen uit een mechanische dobby of elektronische interface.

Een dobby is een programmeerbare schachtenkiezer. Het is de oplossing voor het probleem dat de ruimte voor trappers in een getouw en daarmee het bedienbare aantal schachten, beperkt is. Bovendien is het weven met een dobby veel comfortabeler. Het hielend of knielend aanbinden is hiermee verleden tijd. 

Met de mechanische dobby programmeer je het patroon, zoals dat ook bij het aanbinden van de trappers gebeurt. De zogenaamde kieslatjes zijn voorzien van genummerde gaatjes, die overeenkomen met de schachten. Door nokjes in die gaatjes te steken, bepaal je welke schachten omhoog getrokken worden. Met een pedaal beweeg je de aaneengeschakelde kieslatjes voor- of achteruit. De mechanische dobby wordt met 30 kieslatten en 600 zwarte nokjes geleverd.

De elektronische interface wordt aangestuurd door een computer. Het aantal kieslatjes beperkt dus niet langer het rapport van je patroon. Met software van Fiberworks PCW, Patternland, Weavemaker, Weave It, WeavePoint, Winweef of Pro Weave kun je alle mogelijke patronen ontwerpen en deze programma’s hebben een driver die de Louët interface aanstuurt.

Bij complexe patronen en blokweefsels zul je veel kieslatjes nodig hebben. In dat geval is de computer dobby een betere keuze.

Let op: je hebt ook een besturing nodig! Je kunt kiezen uit een mechanische of elektronische dobby.


Extra informatie

Afmetingen (bxdxh)

MD40: 58 x 100 x 140 cm
MD70: 88 x 100 x 140 cm
Opgeklapt 58 cm diep

Gewicht

MD40: 25 kg, MD70: 33 kg

Artikel codes

WP0117: Magic Dobby 40 – 24 schachten – zonder besturing
WP0120: Magic Dobby 70 – 24 schachten – zonder besturing